ירוק - הוד השרון - גיליון 1345
20 28.1.2021 | טו׳ בשבט תשפ״א 1087 | 1345 גיליון רשת מקומונים בשרון 9 2 0 2 1 1 9 9 2 2 מאיה רז | ט״ו בשבט צילום: ארכיון המלצות לקראת ט"ו בשבט ט"ו בשבט, חג האילנות נחגוג בסוף השבוע ולכבודו נפגשנו עם ד"ר רון ברנט, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בשנידר ועם דפנה זיו בוסאני, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר לרפואת ילדים טו בשבט הינו חג הטבע בו אוכלים פירות יבשים ופיצוחים מסוגים שונים. מסורת החג מהנה וטעימה אולם עלולה להיות גם מסוכנת. הרופאים ממליצים על כללי זהירות, בטיחות ותזונה נכונה לקראת מועד זה: ד"ר רון ברנט, מנהל המחלקה לרפואה דחופה )מלר"ד( במרכז 5 שניידר לרפואת ילדים, מציין כי אין לתת לילדים מתחת לגיל פיצוחים מסוגים שונים: אגוזים, בוטנים, גרעינים, קשיו, שקדים וכיו"ב. בנוסף, חשוב להקפיד שלא להשאיר בהישג ידם של ילדים פיצוחים מכל הסוגים. כמו כן, חשוב לחצות פירות יבשים 5 עד גיל ופירות עגולים לאורכם על מנת למנוע חנק ולהוציא את הגרעינים מהפירות הניתנים לפעוטות. דפנה זיו בוסאני, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר לרפואת ילדים, אחד ממנהגי החג הוא אכילה של פירות יבשים. פרי יבש מכיל פחות מים מפרי טרי ולכן בפירות המיובשים ריכוז הסוכר גבוה יותר מאשר בפרי טרי. קלוריות לדוגמא תאנה מיובשת, תמר גדול או 50 - מנת פרי מכילה כ משמשים מיובשים קטנים, כף 3 , שזיפים מיובשים 2 , תמרים קטנים 2 פרוסות תפוח עץ מיובש או פלח אננס מיובש. 4 , צימוקים עדיף לבחור פירות יבשים ללא תוספת סוכר וללא תוספת של צבעי מאכל. הפירות היבשים מעניקים אנרגיה זמינה ולכן ניתן לאכול מהם לפני פעילות גופנית )בכמות המתאימה, כמובן(, הם עשירים בסיבים ולכן יכולים לתרום לפעילות מעיים תקינה בפרט לאלו הסובלים מעצירות. בנוסף, הם עשירים במינרלים כמו: אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל. פרי יבש אפשר להוסיף ליוגורט, גרנולה, לסלט ירקות. פרי יבש יכול להיות קינוח טעים לארוחה, אינו מכביד ומהווה סיום מתוק ובריא לארוחה. שקדים ואגוזים אמנם עתירי קלוריות ושומן, אולם יש להם יתרונות בריאותיים רבים. הם עשירים בשומן בלתי-רווי, חלקם גם חומצת , בנוסף למינרלים כמו מגנזיום וסידן. 3 שומן מסוג אומגה כל אלה משפרים את פרופיל השומנים בדם )מורידים את רמות קלוריות 45) הכולסטרול( ומסייעים במניעת סוכרת ומחלות לב. מנה 8 ; יחידות שקדים 7 ; חצאים של אגוזי מלך 4 - בממוצע( נחשבת ל יחידות קשיו או בוטנים. מומלץ לאכול את האגוזים והשקדים בצורה הטבעית שלהם ללא 0 קלייה, וללא תוספת מלח. חג שמח ממקרי החנק של ילדים נגרמים מפיצוחים ופירות יבשים ארגון 9% בטרם לבטיחות ילדים מזהירים את ההורים ממתן אגוזים ופיצוחים לילדים צעירים. ומה לגבי צימוקים? ט“ו בשבט, חג האילנות תחת הגבלות הקורונה. נטיעות המוניות לא יהיו השנה, ורבים ייאלצו להסתפק לכבוד החג במאכלי החג המסורתיים: הפירות היבשים, האגוזים והפיצוחים. בארגון בטרם לבטיחות ילדים מתריעים מפני הסכנה שבמאכלים אלו לילדים . לפי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, חנק הוא 5 מתחת לגיל הגורם השלישי בשכיחותו לפניות למיון בשל תאונות ילדים מהמקרים 9%- ביתיות. מתוך כלל הפניות למיון בשל חנק ממזון ב הגורם לחנק היה אגוזים, פיצוחים או פירות יבשים. אורלי סילבינגר, מנכ“לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, אמרה קנה הנשימה 5 השבוע לעיתון ירוק: ”אצל ילדים מתחת לגיל צר מאוד. מכיוון שהוא קרוב מאוד לוושט, ילדים נוטים לשאוף מזון לקנה הנשימה. לאגוזים ולפיצוחים יש נטייה לספוח נוזלים ולהתנפח. לכן במידה והם נשאפים לקנה הנשימה הם עלולים להתנפח ולחסום את כניסת האוויר. גם פירות יבשים עלולים לסכן ילדים צעירים מפני שהם דביקים ועלולים להידבק לקנה הנשימה ולחסום אותו. אנחנו קוראים להורים, אל תגידו לי זה לא יקרה - גם אם נדמה שהילד כבר בוגר ויודע ללעוס היטב את המזון, חשוב להתאים את סוג המזון ואופן ההגשה לגיל הילד“. אלו המלצות ארגון בטרם לט“ו בשבט: • אגוזים, שקדים, בוטנים ופיצוחים - לא נותנים לילדים מתחת , בין אם שלמים ובין אם בשברים. הדרך היחידה בה ילדים 5 לגיל צעירים יכולים לאכול אגוזים היא כשהם טחונים במרקם חלק לחלוטין )בממרח או במאפה( • פירות יבשים - במידה ויש גלעין, מוציאים אותו. חותכים לחתיכות קטנות בהתאם ליכולות הילד. • צימוקים, חמוציות - אין מניעה לתת לילדים בשל גודלם הקטן. • פירות וירקות קשים - בראשית האכילה מומלץ לבשל או לרסק. לחתוך לחתיכות המתאימות ליכולות הילד. 4 עד גיל • פירות וירקות עגולים )מלפפון, עגבניות שרי, גזר, ענבים( - יש לחתוך לאורך. בנוסף, מדגישים בארגון בטרם כי במיוחד אצל ילדים צעירים חשוב לאמץ הרגלי אכילה בטוחה: אוכלים תמיד בישיבה תחת השגחת מבוגר וללא כל פעילות אחרת במקביל )הן לילד והן 0 למבוגר(. זהירות פיצוחים יכולים גם לגרום לחנק
RkJQdWJsaXNoZXIy MjgzNzA=